KRÁLIK és Társa Kft.
Hardware - Software Adatmentés
Ügyfélszolgálatunk munkanapokon 9-18-ig:
Tel: +36 20 287-87-60 ,
(20-9348-105)
E-mail: info@hdd-mentes.hu


MEGELŐZÉSI ÖTLETEK


A világon minden elromolhat, és Murphyt ismerve el is romlik. Addig míg a számítógép alaplapja vagy egyéb elektronikája adja be a kulcsot, még nincs nagy baj. De ha a merevlemez, akkor bizony időnként pótolhatatlan adatok tűnnek el. Lehet ez könyvelés, regény, zene vagy bármi, ami máshol nincs meg. Az igazi megoldást a meghibásodás típusától függetlenül nem az adatmentés adja, hanem a megelőzés, archiválás. Nem szabad olyan helyzetbe kerülnie, hogy fontos adatai csak egy példányban és egy helyen legyenek meg, ugyanis akkor megvan a lehetősége annak, ha az az eszköz tönkremegy, elvesztette azt, ami fontos volt. Sajnos minden megelőzés odafigyelésbe, időbe és pénzbe kerül. Ha belegondol abba, hogy az adatmentés már csak a legutolsó és nem 100%-ban biztos lehetőség, akkor mit érdemes tennie megelőzésként? A legfontosabb, hogy tisztázza mi a fontos számára. Mibe kerül -időben és pénzben- ha az adatokat pótolni kell. Ha pár perc vagy forint, akkor nincs szükség mentésére, de ha ennél többe, akkor már érdemes gondolkodni a megoldáson. A megelőzés nem lehet bonyolult és nem kerülhet többe mint az adatok pótlása. Pár egyszerű és könnyen kivitelezhető ötletet írok le az alábbiakban.


  • A megelőzés egyik legfontosabb eleme a beépített eszközök folyamatos hibafigyelése. A mai merevlemezek mindegyike tudja a S.M.A.R.T.-ot. Ez a merevlemezen belül figyeli annak működését. Speciális programok hozzá tudnak férni ezekhez az adatokhoz. Tájékoztathatnak, riasztanak annak állapotáról, így a meghibásodás kezdete a legtöbb esetben észrevehető, és egy gyors mentéssel a még nem mentett anyagok biztonságba helyezhetőek. Egy kimagasló és ingyenesen használható ilyen program a Hard Disk Sentinel. Tudása azért egyedi, mert nem a gyártók által meghatározott módon, hanem a használat során készített riportok, és adatmentésre beérkezett merevlemezek elemzésével készült a kiértékelő rendszere. Teljes tudásának kihasználásához regisztrációra van szükség.

  • A Hard Disk Sentinel Pro az előbb leírt tulajdonságokon felül egy komplett archiváló központot is tartalmaz. Egy adatmentés árának töredékéért juthat olyan programhoz, mely a napi mentéseken kívül a merevlemez hibáját észlelve képes pánikmentést is készíteni.

  • A floppy lemezek szinte a legsérülékenyebbek. Ha még tárol így adatokat, akkor haladéktalanul másolja át azokat merevlemezre, DVD-re.

  • A CD és DVD biztonságosabb és könnyen kezelhető adathordozó. Ha hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor az írási sebességet a lemezhez optimalizálva, de legtöbbször a 16-szorost célszerű kiválasztani. Sajnos nekik is vannak hibáik. CD esetén a műanyag korongra fényérzékeny réteget, majd arra védőlakkot tesznek a gyártók. Az íráskor a fényérzékeny rétegbe "lukakat" éget az író berendezés. Ez a réteg levegővel vagy alkohollal érintkezve tönkremegy. Ezért a védőlakk minősége nagyon fontos. A gyártók az információtárolásra általában egy évet garantálnak. Ezt szinte minden írható CD a valóságban is tudja. Ha viszont hosszabb időre kell adatait archiválni, akkor célszerű márkás lemezt használni. A drágább ár itt a legtöbb esetben nem csak a név megfizetését jelenti, hanem a speciálisan a CD-hez kifejlesztett lakk használatát is, ami hosszabb élettartamot garantál. Ennek ellenére célszerű írott lemezeit félévente megvizsgálni. Ha azt tapasztalja, hogy a gép helyenként lassabban olvassa mint régebben, vagy a lemez széle "barnul", akkor haladéktalanul célszerű másolatot készíteni róla. Mindkét eset ugyanis kezdődő oxidációt takarhat. Másik fontos dolog, hogy ujjal és körömmel a lakkréteget ne érintse. Erre leginkább a tokból kivételkor és visszahelyezéskor kell figyelni. A DVD mivel két műanyag lemez között tárolja az írható réteget kevésbé sérülékeny. Viszont a megnövekedett sűrűség miatt célszerű minőségi írót és lemezt használni, lehetőleg 4-6-szoros sebességű írást választva. Íráskor soha ne felejtsük el bekapcsolni az írás utáni visszaellenőrzést. Ezzel ugyanis kiszűrhetjük az alapanyag hibás lemezek nagy részét. Ezen kívül a hazai kereskedelem "árérzékeny". Így nem lehet kapni minőségi valóban hosszú idejű (80 év feletti) élettartammal rendelkező lemezeket. Pár gyártó terméke: KODAK , Delkin, Memorex , .... Ezek ára legalább 2-3 szorosa a szokásos lemezekének. De eltörpül ahhoz képest, ha eltűnnek örökre családi felvételeink rossz minőségű de valóban filléres lemez használata miatt. Viszont az esetek többségében nincs is rá szükségünk. Hiszen ha havonta mentünk mindent, akkor 2-3 hónapra kell csak biztonság miatt rögzítenie adatainkat. Viszont az esküvői képek videók, gyerekeink képei megérdemelnék a legjobbat. - Utóbbi időben elvégzett vizsgálatok szomorú eredményt hoztak. A gyakorlati tapasztalatok szerint a "márkás" és "mégmárkásabb" gyártók termékei között a várható élettartamban nem biztos, hogy van akkora különbség, mint a leírások esetében várnánk. A kommersz és minőségi lemezek között természetesen valóban van különbség. Ezért a DVD-s mentések minőségét célszerű időközönként (3-6 havonta) ellenőrizni, szükség esetén átírni. A pótolhatatlan anyagokról (családi képek, videók) meg ne egy, hanem legalább két kópiát készítsünk. - Technikai információkat ezen a honlapon talál.

  • Amennyiben sűrűn nagy mennyiségű adatot kell archiválni, célszerű másik merevlemezre másolni. A másik lemez fizikailag is másikat jelent, és nem ugyanazon az eszközön egy másik partíciót. Hiszen ha az eszköz megy tönkre, mind a két kópiát egyszerre veszítette el. Egy gép esetén legalább két merevlemez használata, több gépnél pedig hálózat kiépítése lehet a legolcsóbb út. A biztonságot növeli, ha a mentést tartalmazó merevlemezt kivehető keretbe építi, vagy külső USB-s illetve SATA csatlakozós házba teszi. Így csak a mentés idejére kerül be a számítógépbe (vagy mellé), és így kisebb az esélye egy vírusfertőzésnek, vagy tápegységhiba esetén mindkét merevlemez halálának. Ez csak egy rövid, gyors mentés, amit a biztonság érdekében célszerű a CD-s vagy DVD-s változattal kombinálni.

  • Ha a családon belül többen többfélére használják "kedvencüket", akkor már az operációs rendszert tartalmazó merevlemezt is tegye kivehető fiókba. Így több fiók használatával mindenki "saját" gépet birtokolhat. Ekkor nem keverednek a levelezések a munkával vagy a gyerek vírusoktól hemzsegő játékaival.

  • Internet használatakor számítógépe az egész világra szóló egyedi azonosítóval rendelkezik. A letöltendő adat így találja meg gépét a világhálózaton. Sajnos a programok elkerülhetetlen hibái miatt, ha ezt az egyedi azonosítót valaki megismeri, van arra esélye, hogy gépében garázdálkodjon. Ezeknek a "betöréseknek" az esélyét csökkenteni kell. Ehhez "tűzfalra" és víruskeresőre egyaránt szükség van. Létezik olyan "csodabogár" akit levelezéskor letölt, megnézi, ekkor az beindul, kikapcsolja a tűzfalat, azonosítóját elküldi a létrehozónak, és innen kezdve gépe már a túloldalról olyan mint egy átjáróház. Ezért kell a víruskeresőket és a tűzfalakat mindig frissíteni, a legújabb, az előzőnél biztonságosabb változatúra lecserélni. Ha az így megmaradó minimális veszély sem engedhető meg munkája során, akkor több gép esetén az egyiket kivéve a helyi hálózatból is, csak a netezésre használja. Ha csak egy gépe van, akkor az előzőekben leírtak alapján célszerű internetes fiókot használni.

  • A fentiek alapján ha egy számítógépe van és szeretné mindenre használni, célszerű beépíttetni egy DVD írót és két fiókos egységet. Így egy fiók használatával lehet dolgozni, internetezni, játszani, stb... és két fiók használatával archiválni, a letöltött és vírusellenőrzött anyagokat átmásolni munkaterületére.


A tényleges megoldást mindig az egyedi körülményekhez célszerű kialakítani. Mindenre igaz és jó, hibátlan megoldás nem létezik. Ha sikerül egy mindenki számára elfogadható kompromisszumot találni, valószínűleg hosszútávon az lesz a legolcsóbb és legbiztonságosabb megoldás.

Adatmentés - KRÁLIK és Társa Kft.- winchester - HDD - merevlemez
Copyright© 2000-2014