Balaton:

Gyermekkorom óta a Balaton szerelmese vagyok. Főleg a déli parté, hiszen ott sokszor több mint 100 métert is be lehet gyalogolni azonos vízmélység mellett. Ez az igazi gyerekparadicsom. Ezt Zamárdiban találtam meg az utóbbi években. Az Önkormányzat üzletpolitikája is szimpatikus (csak nyaralóként volt rálátásom), hiszen a szabadstrand, a sok ingyenes parkolási lehetőség, kulturált játszótér (bár a régebbi mára felszámolt fa játszóteret nagyon sajnálom), rendezvények mind-mind a felhőtlen, fölösleges szabályok és megkötések nélküli pihenést, szórakozást biztosítják. Csak köszönet jár érte! A Balaton Szíve tér és a Kőhegyi kilátó Szentkuti Kiss Gábor keze munkáját is dicséri, valamint rossz idő esetén is van lehetőségünk gyerekünkkel népi játszóházba menni. Mint minden területnek a világon, ennek is megvan a saját hangulata, jellegzetességei. Érzésem szerint ez Hungarikum, védelem alatt kellene állnia! A külföldiek és honfitársaink is a vízért, és ezért a hangulatért jönnek a Balatonhoz. Pár képpel illusztrálnám mire is gondolok. Nem a tartalma, hanem a hangulata a fontos!

-

-

Itt kell megemlítenem, a part valószínűleg egyik legjobb lángos készítője is itt van! A Sarok Büfé. Mellette kapható az igazi balatoni sült kolbász, hal, stb... Ha ez még nem lenne elég, az Eötvös utca másik végén a Sulák Cukrászdában (régen és ma) párját ritkító finom fagylalt és sütemény kapható. Az oldalfalon látható, hogy a titkos receptek alapján nem mindennapi módon készülnek a finomságok:

-

-

Halas Karcsit is Zamárdiban lehet megtalálni. Rettentően finom, és szinte minden hazai hal minden elképzelhető változatban kapható itt. A "retro" hangulattól nem szabad megijedni az érkezéskor, mert ez tartalmazza a családias hangulatot is, mely sajnos egyre ritkább az utóbbi időben.

--------------------------------------
Rögtön tudok sajnos ellenpéldát is mutatni. Siófok ami nincs messze, meg Balatonfüred inkább a fizetős parkolókat, és az olasz tengerparti Lido hangulatát próbálta odavarázsolni. Láttam az eredetit is, így kijelenthetem, ha azt a hangulatot szeretném, akkor inkább külföldre utazom, de a Füredi változata nem tudott elcsábítani. Ha más is így érzi, akkor jó lenne a fenti hangulatot megtartani a Balatonon, hiszen a Lidosodás esetén a külföldi vendégek inkább az eredetit választják, a belföldi turizmus meg az olcsóbb, hasonló kulturált üdülési helyeket. Vagyis a forgalom növekedése helyett inkább csökkenés lehet. Szintén pár kép:

-

A minap olvastam egy érdekes cikket. Igazából annyit fűznék hozzá, hogy valószínűleg az írója nem azt az érzést keresi a Balatonon amit én, hanem inkább azt amit én nem.


Králik János 2014